• Σωματικό Βάρος: Να μετριέται καθημερινά μετά την πρωινή έγερση και την πρώτη πρωινή ούρηση
• Αρτηριακή Πίεση και Σφύξεις: Να μετριέται τρεις φορές ημερησίως σε συγκεκριμένες ώρες και να καταγράφεται η δεύτερη μέτρηση κάθε φορά
• Θερμοκρασία σώματος: Να θερμομετρηθεί ο ασθενής τις πρώτες δυο εβδομάδες δυο φορές την ημέρα. Μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να παρατηρηθεί στο πρώτο αυτό μετεγχειρητικό διάστημα.
*Αν δείτε στην καταμέτρηση της αρτηριακής πίεσης, των σφύξεων και της θερμοκρασίας μεγάλες αποκλίσεις, επικοινωνήστε με τον καρδιοχειρουργό σας.
Φάρμακα
• Να παίρνετε τα φάρμακά σας, όπως συνταγογραφήθηκαν στη συνταγή εξόδου • Να μην διακόπτετε φάρμακο εάν δεν επικοινωνήσετε με τον καρδιοχειρουργό σας • Η χρήση αναλγητικών φαρμάκων είναι ελεύθερη κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες. Μετά συνίσταται σταδιακή μείωση. Να αποφεύγεται η χρήση της ασπιρίνης ως παυσίπονο. • Για τους ασθενείς που η αγωγή τους περιέχει αντιπηκτικά φάρμακα (πχ SINTROM) επισυνάπτονται οδηγίες οι οποίες χρήζουν σημαντικής προσοχής.
Διατροφή
Όσον αφορά το θέμα της διατροφής, περιορισμοί δεν μπαίνουν κατά τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα. Συνιστάται δίαιτα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας για ταχύτερη ανάρρωση. Συνολική δε λήψη υγρών πάνω από 2 λίτρα ημερησίως. Μετά όμως από τον πρώτο μήνα οι υπέρβαροι να τρώτε λιγότερο, ώστε να έχετε σωστό βάρος, και να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, τρώγοντας πολύ λίγες ζωϊκές τροφές. Άλλοι επιτυγχάνουν εύκολα το ιδανικό επίπεδο χοληστερίνης και άλλοι δύσκολα, άρα προσαρμόστε τη διατροφή σας ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματός σας. Να γνωρίζετε ότι όλα τα (κόκκινα) κρέατα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Προτιμούμε λοιπόν τα άπαχα κρέατα, αλλά και αυτά με μέτρο. Επίσης καλό είναι να προτιμάτε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με 0%-2% λιπαρά. Η χρήση αλατιού στο φαγητό να είναι περιορισμένη, χωρίς να είναι ανάγκη να τρώτε τελείως ανάλατες τροφές, εκτός εάν σας υποδείξουμε διαφορετικά. Κατά την έξοδό σας από την κλινική, σας παραδίδεται έντυπο διαιτολογίου.
Δεν απαγορεύεται να πίνετε καφέ και οινοπνευματώδη, σε μικρές ποσότητες όμως και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Προσωπική Υγιεινή
• Πηγαίνοντας σπίτι μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο σώμα σας. Πάντα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου, χλιαρό – ΟΧΙ πολύ ζεστό – και με την πόρτα του λουτρού ανοικτή. • Όλο το σώμα σαπουνίζεται με σφουγγάρι και ουδέτερο αφρόλουτρο. Σαπουνίζονται και οι χειρουργικές τομές, εκτός αν σας έχει δώσει αντίθετες οδηγίες ο καρδιοχειρουργός. Οι χειρουργικές τομές θα ξεπλένονται γρήγορα και θα στεγνώνονται με καθαρή πετσέτα, διαφορετική από αυτήν του υπόλοιπου σώματος. Μετά θα επαλείφονται οι τομές με κάποιο αντισηπτικό (π.χ. Βetadine) , θα μένουν στον ελεύθερο αέρα για λίγα λεπτά να στεγνώσουν και μετά θα ντύνεστε κανονικά. • Εάν κάπου παρατηρήσετε ότι από τις χειρουργικές τομές τρέχει κάποιο υγρό, να χρησιμοποιείτε άμεσα κάποιο αντισηπτικό (π.χ. Βetadine) και να επικοινωνήσετε με τον καρδιοχειρουργό σας. • Καθημερινό ξύρισμα και πλύσιμο δοντιών • Μπάνιο στη θάλασσα μπορείτε να κάνετε μετά από 40 ημέρες από την έξοδό σας από το Νοσοκομείο, αποφεύγοντας την ηλιοθεραπεία στις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.
Έξοδος από το σπίτι
• Μετά την πρώτη εβδομάδα ανάρρωσης στο σπίτι, θα αρχίσετε το βάδισμα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολύ ζέστη ή κρύο). Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή (περίπου 500μ ημερησίως) και σταδιακά θα φθάσετε σε διάστημα τριών μηνών να βαδίζετε περίπου 4-6 χιλιόμετρα ημερησίως, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο ρυθμός του βαδίσματος θα πρέπει να έχει τη μορφή ευχάριστου περιπάτου. • Να αποφεύγετε τους χώρους κοινωνικού συνωστισμού για να μην μεταδοθεί σε σας κάποια ίωση του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει βήχα. • Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να ανεβαίνετε σκάλες, αλλά κάντε το ήρεμα. Εάν αισθάνεστε κόπωση και δύσπνοια σταματήστε να ξεκουραστείτε.
Σεξουαλική δραστηριότητα
Οι σεξουαλικές σχέσεις επιτρέπονται μετά την 3η – 4η εβδομάδα από την εγχείρηση. Ο χειρουργημένος σύντροφος πρέπει να προσέχει να μην υποβάλει το στήθος του σε πιέσεις.
Αναπνευστική Γυμναστική
Συνεχίστε τις ασκήσεις αναπνευστικού με το Tri-Flo όπως τις κάνατε στην κλινική για 15-20 ημέρες ακόμα (30-40 φορές την ημέρα).
Τραύμα στέρνου
• Να προστατέψετε καλά το στήθος σας, έως ότου «δέσει» το στέρνο σας. • Να μην οδηγήσετε για 1 – 2 μήνες και να φοράτε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο. • Να μην σηκώνετε μεγάλα βάρη το διάστημα αυτό και να μην κάνετε κινήσεις που θα πιέσουν το στήθος σας • Να κοιμάστε σε ύπτια θέση για ένα μήνα και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πως σηκώνεστε από το κρεβάτι (υποβοήθηση από την πλάτη – έλξη και με τα δυο χέρια από εμπρός, και όχι βάρος στο έναν ώμο ή στο χέρι) • Να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα • Να αποφεύγεται η επαφή σας με άτομα που πάσχουν από ιώσεις του αναπνευστικού. Σε περίπτωση εμφάνισης βήχα, να υποστηρίζετε το τραύμα του στέρνου με τις δυο παλάμες σας μαλακά. • Το αριστερό μέρος του στήθους σας, σε όσους έχει χρησιμοποιηθεί η αριστερή έσω θωρακική αρτηρία, θα είναι μουδιασμένο και θα το αισθάνεστε σαν «ξένο». Το ενόχλημα αυτό θα υποχωρήσει με τον καιρό. • Μερικές φορές είναι δυνατόν να αισθάνεστε μούδιασμα σε κάποιο χέρι ή τα δάκτυλά του. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό και οφείλεται στη διάνοιξη του στέρνου κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το ενόχλημα αυτό θα υποχωρήσει με τον καιρό.
Τραύμα ποδιού
*Το πόδι από το οποίο έχει αφαιρεθεί η φλέβα, παίρνει περισσότερο χρόνο να επουλωθεί. Μπορεί να πρηστεί λίγο ή και σπανιότερα πιο πολύ. • Σε τέτοια περίπτωση να αποφεύγετε την ορθοστασία και όταν είστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι να το σηκώνετε ψηλά σε δύο – τρία μαξιλάρια. Αν δεν υποχωρεί παρά ταύτα, καλό είναι να φορέσετε ξανά την ελαστική κάλτσα που φορούσατε στην κλινική. • Εάν όμως το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο και η γάμπα σας γίνει σκληρή, συμβουλευτείτε άμεσα τον καρδιοχειρουργό σας.
Επανεξέταση
Επανεξέταση συνίσταται:
• σε 4 – 6 εβδομάδες από την επέμβαση
• και μετά από 3 μήνες από την επέμβαση
*Στις επανεξετάσεις αυτές να έχετε μαζί σας τις ακόλουθες εξετάσεις:
Γενική Αίματος
SGOT, SGPT
Τριγλυκερίδια
γ-GT, CRP
Ουρία, Κρεατινίνη
Ακτινογραφία Θώρακος
Κ+, Na+
ΗΚΓ
Χοληστερίνη, HDL, LDL
Ηχωκαρδιογράφημα Καρδιάς
Σάκχαρο
○Γενική Αίματος ○ Τριγλυκερίδια
○Ουρία, Κρεατινίνη ○ Κ+, Na+
○Χοληστερίνη, HDL, LDL ○Σάκχαρο
○SGOT, SGPT ○Γ-GT, CRP
○Ακτινογραφία Θώρακος ○ΗΚΓ
○ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΆΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΆΣ
Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να γίνουν και σε συνεργασία με τον θεράποντα καρδιολόγο (υπάρχει και η δυνατότητα να παραγγελθούν από την Κλινική μας). Η επιστροφή του ασθενούς στο θεράποντα καρδιολόγο συνίσταται μέσα στον πρώτο μήνα από την επέμβαση. Μετά την τελευταία εξέταση των 3 μηνών, ο ασθενής θα παρακολουθείται αποκλειστικά από το θεράποντα καρδιολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Γενικά
• Προσπαθήστε να μην έχετε νοοτροπία χρονίου ασθενούς, αλλά χειρουργημένου ασθενούς. Μην περνάτε την ημέρα σας στο κρεβάτι, αλλά αντίθετα ζήστε μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή μέσα στους περιορισμούς του πρώτου μήνα.
• Αϋπνίες και αγχώδεις εκδηλώσεις είναι συνηθισμένα φαινόμενα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να έχει ανησυχίες. Μιλήστε ανοιχτά με τον καρδιοχειρουργό σας και βγάλετε προς τα έξω τις ανησυχίες σας και ακούστε τις συμβουλές του γιατρού σας. Σε επίμονη αϋπνία μπορείτε να πάρετε κάποιο ηρεμιστικό σε μικρή ποσότητα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
• Γενικά να κατανοήσετε το ότι υποβληθήκατε σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να προσέχετε. Τώρα είναι που πρέπει με αρκετά αυστηρούς κανόνες να συντηρήσετε τα αποτελέσματα του χειρουργείου και να διατηρήσετε ανοικτά τα μοσχεύματα. Η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία) μετά την εγχείρηση έχει την ίδια σημασία και αξία με μια τέλεια διενεργηθείσα χειρουργική επέμβαση.
• Τέλος μη διστάσετε για κάθε πρόβλημά σας να επικοινωνείτε εκτός από τον καρδιολόγο σας και με τον καρδιοχειρουργό σας