•Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ελαττώστε την κατανάλωση κρέατος
•Τρώτε άφθονα φρούτα λαχανικά
•Μειώστε την κατανάλωση αλατιού
•Αποκτήστε το ιδανικό σωματικό βάρος
•Μην καπνίζετε
ΑΜΥΛΩΔΕΙΣ ΤΡΟΦΕΣ: Βασίζετε την διατροφή σας σε αυτές τις τροφές – τρώτε σε κάθε γεύμα κάτι από τα εξής: ψωμί, παξιμάδια, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά. Διαλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως π.χ. δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι.
ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Επιτρέπονται όλα τα είδη: φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα κλπ.
ΟΣΠΡΙΑ: Αυξήστε την κατανάλωση τους. Τρώτε 1-2 φορές όσπρια.
ΨΑΡΙΑ: Τρώτε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και κυρίως λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, τόνος, σολομός κ.λ.π.
ΚΡΕΑΣ: Διαλέγετε μικρές μερίδες άπαχου κρέατος όπως φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και το δέρμα απ’ τα πουλερικά.
ΛΙΠΑΡΑ ΦΑΓΗΤΑ: Αποφεύγετε τις τηγανιτές και λιπαρές τροφές. Μην τηγανίζετε-μαγειρεύετε προσθέτοντας επιπλέον λίπος. Προτιμάτε τα ψητά ή βραστά φαγητά. Μην χρησιμοποιείτε βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη, αλλά μικρές ποσότητες ελαιόλαδου.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Τρώτε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά. Διαλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα άπαχης μορφής π.χ αποβουτυρωμένο γάλα ή άπαχο γιαούρτι ή τυρί με μειωμένα λιπαρά.
ΑΥΓΑ:Έως 3 αυγά εβδομαδιαίως-βραστά ή ποσέ, όχι τηγανιτά.
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ: Εάν ο γιατρός σας επιτρέπει μπορείτε να καταναλώνετε αλκοόλ σε μικρές ποσότητες- έως 2 ποτά- όχι καθημερινά.
ΑΛΑΤΙ: Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φρέσκες τροφές. Περιορίστε το αλάτι, ειδικά εάν έχετε υπέρταση.